De Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR) zet de werkelijke sterfte in een ziekenhuis af tegen de sterfte die op basis van de patiëntkenmerken werd verwacht. Het is daarmee een indicator voor potentieel vermijdbare sterfte.

De HSMR is ontwikkeld in Engeland door emeritus professor Brian Jarman en gebruikt administratieve gegevens die in ieder ziekenhuis beschikbaar zijn om sterftecijfers te standaardiseren voor een aantal patiëntfactoren. De HSMR is gebaseerd op 50 diagnosegroepen die landelijk 80% van de ziekenhuissterfte veroorzaken.

Met onderstaande tool kunt u inzicht krijgen hoe de Hospitalized Standardised Mortality Ratio (HSMR) berekend wordt. Voor iedere individuele patiënt wordt een sterftekans berekend op basis van een aantal variabelen (zoals diagnose, subgroep, leeftijd, enz). De HSMR van een ziekenhuis is de optelling van alle werkelijke overleden patiënten ten opzichte van de optelling van de individuele kansen van alle patiënten.

Maak eerst een selectie van diagnosegroep, vervolgens kunt u de patiëntkenmerken aanpassen. U ziet het sterfterisico van de patiënt voor het HSMR model van 2013 zoals berekend door het CBS.